Cart 0

Pau Pak Ngah, 12 Perisa, 2000 Biji Terjual Sehari

Pau Pak Ngah, 12 Perisa, 2000 Biji Terjual Sehari

Perniagaan Pau Pak Ngah telah diasaskan sejak tahun 1999. Perniagaan ini menyediakan 12 jenis inti pau. Keenakan pau buatan tangan ini berjaya menarik ramai penggemar pau dari semua lapisan masyarakat. Oleh itu, tidak hairanlah pau ini laris di pasaran.


Pada awal penubuhan perniagaan ini, hanya sembilan jenis inti sahaja yang digunakan iaitu tuna mayonis pedas, sardin cili api, sambal bilis, coklat, atam kari, daging kari, kacang merah, kelapa, dan kaya. Namun, jumlah inti bertambah tiga jenis apabila Muhammad Afiq Roslan dan adiknya mengambil alih perniagaan ini daripada ayahnya. Tiga jenis inti tersebut termasuklah bolognis daging, karbonara ayam, dan rendang daging yang dijual dengan harga RM3.00. 


Sebelum memasuki pasaran, Afiq terlebih dahulu melakukan tiga kali percubaan dengan memberi rakan-rakannya merasa perisa baharu itu. Kemudian, maklum balas yang diterima akan diteliti sebelum perisa berjaya memasuki pasaran pada November lalu.


Afiq menyatakan untuk meningkatkan hasil pendapatan, seorang usahawan perlu melakukan inovasi terhadap perniagaan mereka.


Pada mulanya, Afiq hanya menggunakan khemah untuk manjalankan perniagaan kerana masih belum mempunyai lot kedai. Setelah berniaga beberapa lama dan mendapat keuntungan yang lebih, Afiq berjaya memiliki sebuah premis perniagaan di Ampang dan membuka cawangan kedua di Shah Alam. Mereka juga memiliki kilang pembuatan pau yang terletak di Ampang. Kilang tersebut dikendalikan oleh adiknya, Afifah Roslan yang memiliki kelulusan dalam seni kulinari. Afifah dibantu oleh beberapa orang pekerja.


Khairul merupakan antara seorang sahabat Afiq dan juga rakan kongsi dalam perniagaan Pau Pak Ngah. Khairul menjelaskan kilang mereka mampu mengeluarkan 1800 hingga 2000 biji pau dengan 12 perisa setiap hari.


Uniknya, pau ini masing-masing mempunyai berat tepung dan inti yang sama iaitu 60 gram yang menjadikan pau ini gebu, padat, dan sedap.


Pau Pak Ngah bukan sahaja menjual pau kukus panas, malah turut menyediakan pau sejuk beku yang dibungkus enam biji setiap pek. Pau ini akan dijual dengan harga RM1.50 bagi citarasa klasik dan tempatan manakal RM3.00 bagi citarasa 'fusion'.


Rujukan

https://www.freemalaysiatoday.com/category/leisure/2018/04/10/mencari-pau-gebu-inti-padat-di-shah-alam/

https://www.projekmm.com/news/carimakan/2018/01/19/12-perisa-pau-pak-ngah-ampang-diminati-ramai/1557543

http://www.paupakngah.com/Newer post